Download bladmuziek

Chopin voor beginners

Een zonde voor velen, een wens voor al die amateurs voor wie ook de eenvoudige nummers van Chopin al gauw te moeilijk zijn. Voor mijn leerlingen en voor alle andere ‘beginners’ heb ik negentien nummers vereenvoudigd. De moeilijkheidsgraad loopt enigszins op: de nocturnes en walsen zijn lastiger dan de voorgaande nummers.

Inhoudsopgave:
Étude No 3 opus 10 no 3 (ingekort)
Marche funèbre sonate no 2, opus 35, deel 2
Mazurka No 2 opus 6 no 2
Mazurka No 5 opus 7 no 1
Mazurka No 6 opus 7 no 2
Mazurka No 43 opus posth. 67 no 2
Mazurka No 44 opus posth. 67 no 3
Mazurka No 45 opus posth. 67 no 4
Prélude No 4 opus 28
Prélude No 6 opus 28
Prélude No 15 (regen) opus 28
Prélude No 17 opus 28
Prélude No 20 opus 28
Prélude No 7 opus 28
Nocturne No 2 opus 9 no 2
Nocturne No 11 opus 37 no 1
Valse opus posth.
Valse No 3 opus 34 no 2
Valse No 9 opus 69 no 1 (posth.)
Valse No 10 opus 69 no 2 (posth.)

De vereenvoudigingen die ik heb gemaakt komen hierop neer:

  • De bewegelijke linkerhand heeft zoveel mogelijk een stabiele positie gekregen: per akkoord binnen één octaaf (soms decime).
  • De virtuositeit van de rechterhand is niet geschrapt maar vereenvoudigd tot figuren die, met een handige vingerzetting, goed grijpbaar zijn.
  • Veelstemmige akkoorden zijn uitgedund, maar zo dat de oorspronkelijke harmonieën in takt blijven.
  • Een aantal nummers is getransponeerd naar toonsoorten met minder voortekens.

Mijn uitgangspunt is: de kwaliteit van de muziek moet overeind blijven. Geen vereenvoudigingen tot het niveau van banale simpelheid. Mijn achtergrond (muziekwetenschappen én pianodocent) staan daarvoor garant. Ik ben ervan overtuigd dat ik met deze bewerkingen veel amateurs en pianodocenten een dienst bewijs.

Download hier Chopin voor beginners:

Chopin voor beginners
Size: 1 MB
Version: 1.1
Published: 8 juni 2020

Omdat deze bewerkingen voor uitgevers ‘geen commerciële potentie’ heeft stel ik de bundel in zijn geheel gratis beschikbaar voor een ieder die hem wil downloaden.

Heeft u Chopin voor beginners al gedownload maar wilt u liever een papieren exemplaar ontvangen, dan kan dat. Voor € 5,05 exclusief de verzendkosten stuur ik u een papieren exemplaar toe. Vul hiervoor onderstaand formulier in en ik neem contact met u op voor de betaling en verzending.

Let op! Als u een of meerdere papieren exemplaren wilt ontvangen en u vult onderstaand formulier in dan ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas als u op deze link in de e-mail klikt ontvang ik uw bestelling. De e-mail met de bevestigingslink kan soms in de spam-box terechtkomen. Mocht het erop lijken dat u geen e-mail heeft ontvangen dan kunt u deze waarschijnlijk tussen uw spam of ongewenste e-mails vinden.