Download bladmuziek

Direct naar downloads:
1. Chopin voor beginners
2. Het droomlied van Olaf Åsteson


Chopin voor beginners

Een zonde voor velen, een wens voor al die amateurs voor wie ook de eenvoudige nummers van Chopin al gauw te moeilijk zijn. Voor mijn leerlingen en voor alle andere ‘beginners’ heb ik negentien nummers vereenvoudigd. De moeilijkheidsgraad loopt enigszins op: de nocturnes en walsen zijn lastiger dan de voorgaande nummers.

Inhoudsopgave:
Étude No 3 opus 10 no 3 (ingekort)
Marche funèbre sonate no 2, opus 35, deel 2
Mazurka No 2 opus 6 no 2
Mazurka No 5 opus 7 no 1
Mazurka No 6 opus 7 no 2
Mazurka No 43 opus posth. 67 no 2
Mazurka No 44 opus posth. 67 no 3
Mazurka No 45 opus posth. 67 no 4
Prélude No 4 opus 28
Prélude No 6 opus 28
Prélude No 15 (regen) opus 28
Prélude No 17 opus 28
Prélude No 20 opus 28
Prélude No 7 opus 28
Nocturne No 2 opus 9 no 2
Nocturne No 11 opus 37 no 1
Valse opus posth.
Valse No 3 opus 34 no 2
Valse No 9 opus 69 no 1 (posth.)
Valse No 10 opus 69 no 2 (posth.)

De vereenvoudigingen die ik heb gemaakt komen hierop neer:

  • De bewegelijke linkerhand heeft zoveel mogelijk een stabiele positie gekregen: per akkoord binnen één octaaf (soms decime).
  • De virtuositeit van de rechterhand is niet geschrapt maar vereenvoudigd tot figuren die, met een handige vingerzetting, goed grijpbaar zijn.
  • Veelstemmige akkoorden zijn uitgedund, maar zo dat de oorspronkelijke harmonieën in takt blijven.
  • Een aantal nummers is getransponeerd naar toonsoorten met minder voortekens.

Mijn uitgangspunt is: de kwaliteit van de muziek moet overeind blijven. Geen vereenvoudigingen tot het niveau van banale simpelheid. Mijn achtergrond (muziekwetenschappen én pianodocent) staan daarvoor garant. Ik ben ervan overtuigd dat ik met deze bewerkingen veel amateurs en pianodocenten een dienst bewijs.

Download hier Chopin voor beginners:

Chopin voor beginners
Chopin voor beginners
Size: 1 MB
Version: 1.1
Published: 8 juni 2020

Omdat deze bewerkingen voor uitgevers ‘geen commerciële potentie’ heeft stel ik de bundel in zijn geheel gratis beschikbaar voor een ieder die hem wil downloaden.

Heeft u Chopin voor beginners al gedownload maar wilt u liever een papieren exemplaar ontvangen, dan kan dat. Voor € 6,10 exclusief de verzendkosten stuur ik u een papieren exemplaar toe. Vul hiervoor onderstaand formulier in en ik neem contact met u op voor de betaling en verzending.

Let op! Alleen de uitgave ‘Chopin voor beginners’ is als papieren exemplaar te bestellen met onderstaand formulier. Indien u een of meerdere papieren exemplaren wilt ontvangen en u vult onderstaand formulier in dan ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas als u op deze link in de e-mail klikt ontvang ik uw bestelling. De e-mail met de bevestigingslink kan soms in de spam-box terechtkomen. Mocht het erop lijken dat u geen e-mail heeft ontvangen dan kunt u deze waarschijnlijk tussen uw spam of ongewenste e-mails vinden.


Het droomlied van Olaf Åsteson

voor zang en piano.

Voorzijde van de bladmuziekuitgave  Het droomlied van Olaf Åsteson voor zang en piano.

Dit droomlied wordt traditioneel uitgevoerd in de periode van de 12 heilige nachten tussen Kerstmis en Driekoningen. Het lied heeft zijn oorsprong in Noorwegen en gaat terug tot ca. 400; het werd rond 1000 omgebogen tot een christelijke inwijdingsweg. In de XIXe eeuw werden fragmenten van de overgeleverde tekst teruggevonden.

De hoofdpersoon Olaf valt in een diepe slaap en maakt een aantal stadia door van donker naar licht, die hem tenslotte een blik op het paradijs gunnen. Via wolken, moerassen en onderaardse stromingen gaat hij over de Gjallardbrug, alleen toegankelijk voor een reine ziel, en bereikt hij Brooksvalin, waar hij ziet hoe Michael zielen weegt in aanwezigheid van Jezus Christus. In het vierde en laatste vers wordt een aantal werken van barmhartigheid genoemd.

Op de tekst die Rudolf Steiner op basis van de vertaling van de overgeleverde verzen schreef, componeerde Johanna Ruß in 1932 muziek voor mezzosopraan/bariton en drie lieren.

In de voorliggende bewerking is de melodie ongewijzigd, de begeleiding is een vrije omwerking voor piano van de oorspronkelijke muziek, en volgt, meer dan het origineel, de uitdrukking van de tekst op de voet. De liedtekst is in toegankelijk Duits. De pianopartij is speelbaar voor een goede amateur; het niveau van de gemakkelijkste van Beethoven sonates.

Het droomlied van Olaf Åsteson
Het droomlied van Olaf Åsteson
Size: 1,7 MB
Version: 1.0
Published: 20 september 2022

Wilt u liever een printversie van het droomlied, stuur dan de download door naar een printshop die het voor u dubbelzijdig kan printen en eventueel van een ringband voorzien.